Ur askan in i elden?



Världsekonomin har just kommit ur den stora finanskrisen och är till synes på väg mot bättre tider. Idéhistorikern och författaren Johan Norberg menar att vi alla har anledning att dra en kollektiv suck av lättnad eftersom krisen inte blev i närheten av den domedagskris som förutspåddes. Samtidigt frågar han sig om de åtgärder som sattes in för att rädda ekonomin, i sig kan leda till andra problem. Dessa och andra frågor behandlades på ett lunchmöte i SNS regi.



Johan påpekar att ett av de största orosmomenten som befarades följa i krisens spår var en våg av protektionism som skulle leda till handelskrig. Denna effekt verkar helt ha uteblivit och han drar slutsatsen att de flesta länder helt enkelt har insett värdet i global frihandel. Johan varnar dock för att vi kan komma att se en annan typ av protektionism som är mer subtil och skapad av tekniska handelshinder istället för tariffer och tullmurar. Länder tar på så vis till åtgärder som standard krav, ursprungslandsmärkning och hälsokrav för att skydda vissa sektorer från konkurrens.

Men, snarare än ett handelskrig har vi hamnat i ett valutakrig, menar Johan Norberg. Det tar sig uttryck i flera länders strävan efter att få så svag valuta som möjligt och därigenom exportera sig ur den ekonomiska krisen. USA’s pågående pengatillverkning är ett exempel på en sådan strävan som är tänkt att sänka värdet på den amerikanska dollarn.


I Europa har vi andra problem, förklarar Johan, men inte desto mindre. Grekland, Portugal och Irland dras med så stora budgetunderskott och så dålig konkurrenskraft att de antagligen aldrig kommer att betala av sina skulder. Detta sänder såklart signaler till hela Europeiska Unionen om att det inte längre är tryggt att låna ut pengar eftersom man inte kan vara säker på att få tillbaka dem. Därtill har Europeiska Centralbanken börjat ta till åtgärder som tidigare varit olagliga, som att ge bail-outs till länder som Grekland. Man har alltså tullat rejält på regelverket och enligt Johan Norberg kan det få stora konsekvenser för ECBs trovärdighet i hela EU.


Men det är lätt att fastna i det negativa och oroa sig för framtiden. Johan Norberg understryker att vi trots allt har all anledning att vara optimistiska. Vi har just sett de 25 bästa åren i hela mänsklighetens historia, menar han. Hela 43% av allt välstånd som människan någonsin skapat har tillkommit under dessa år och världens fattigdom har halverats under samma period. Dessutom tror Johan att det är i tider som dessa då man inte tar välståndet helt för givet som man kan börja göra de strukturella reformer som behövs. Kanske kommer vi nu se en tid då frågor om liberalisering av tjänstemarknaden, en mer flexibel arbetsmarknad och regellättnader för nyföretagare kommer högst upp på den politiska agendan.



Som vanligt mest gubbar på Svenskt Näringsliv....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0